Site Overlay

Expositie Brazilië


Tentoonstelling “Noronha”

Tijd vliegt, veel geleerd, veel beleefd, zoeken naar “mijn masterpiece”, zoeken naar lagen, “mysterie profundo”, het diepe zwart, het oneindige. Ik had deze vraag aan Andre Kuipers moeten stellen toen hij een lezing gaf op het College. “Ken je het gevoel van het oneindige ? Wat zit er achter die sterren? 

Deze vraag stelde ik ook als kind aan de pastoor die les gaf in de klas van mijn vader die toen hoofd was van de basisschool in Ospeldijk. De pastoor kon geen antwoord geven. 

Deze vragen kwamen bij mij terug  tijdens mijn reis naar Noronha een eiland dichtbij Brazilië. Een zijn met de natuur, verbonden met de zee, dolfijnen zwemmen mee, een gevoel zo puur. Ik wilde de video beelden niet meer terug zien. Ik wilde in mijn hoofd kijken. “Met mijn ogen dicht zie ik meer!” Terug naar dat diepe gevoel van de energie, levenslust van die dolfijnen die langs de boot meezwommen en me aankeken of ze wilde zeggen: ”kom we zwemmen mee, het leven is een feest!” 

Ik heb van dit moment veel schetsen gemaakt en daarna lang gewerkt aan de schilderijen. Ik wilde geen duidelijke dolfijnen maar de essentie van dat moment. Het werd een warboel van vlekken en ik kreeg er geen ordening in. Wat hielp was mijn ogen dicht doen en terug gaan naar dat moment. Het schilderij werd rustiger en de ruimte dieper. Heel prettig als een bezoeker in mijn atelier dan zegt: “lijken wel dolfijnen” 

Het gevoel is ook heel dubbel. Je weet dat die zee vervuild is met plastic. We bezochten op de heenreis een tentoonstelling in Lissabon wat prachtig weergeeft wat zo dubbel is, want hoe kan een verzameling plastic in een museum zo “prachtig” zijn.  

In Recife, waar ik mijn atelier heb, ontmoetten we weer onze visser die al vaker model heeft gestaan voor mijn werk. Hij laat weer trots zijn vangst zien. De lijnen van de netten en de glinsterende vissen die je aankijken met beschuldigende blikken blijven mij inspireren, 

Misschien kan ik met mijn schilderijen een steentje bijdragen aan de bewustwording van het feit dat we maar één wereld hebben en dat we daar heel zuinig op moeten zijn! 

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden.